Vancouver

Zaterdagmiddag kwamen we aan in Vancouver. Middag in de stad, nacht in ons lijf. En dan begint de strijd die jetlag heet. Proberen zo lang mogelijk je ogen open te houden terwijl de klok tergend langzaam richting avonduren kruipt. Rond zessen eet je voor de vijfde keer die dag (ontbijt en lunch in Nederland, twee keer eten aan boord). Kortom, je bioritme is in de war.

Ontbijten op Granville Island

Maar dan, de eerste ochtend, is het tijd om de stad echt te gaan ontdekken. Het ontbijt bleek niet inbegrepen bij het hotel, dus kozen we er voor om buiten de deur te gaan ontbijten. En niet zomaar een locatie, maar op de markt op Granville Island. Een soort La Boqueria (Barcelona) of Pike Place (Seattle) met tientallen lokale ondernemers die fruit, broodjes, koffie, bloemen, sieraden en nog veel meer ambachtelijke producten verkopen. Met de aquabus (een watertaxi) varen we al om 8 uur ‘s ochtends naar het eiland. We scharrelen een ontbijtje bij elkaar en na een paar uurtjes rondlopen vertrekken we ook weer met een goed gevulde tas voor de lunch.

Bootjes kijken vanaf Vanier Park

We lopen door naar Vanier Park. Een park aan de rand van de stad met uitzicht op de Grote oceaan (Pacific). In de baai liggen tientallen zeilbootjes en diverse enorme schepen voor anker. Op de achtergrond zie je normaal ook een aantal bergen. Maar de mist ontneemt ons het zicht (en daarmee de bergtoppen).

Grotere bootjes bekijken vanaf waterfront

Per watertaxi steken we over naar Downtown en we steken de stad door naar waterfront. Vancouver (downtown) ligt op een schiereiland met op de kop Stanley Park (daarover straks meer). Zodoende heb je aan beide kanten van de stad een waterkant (net als Manhattan). Aan waterfront ligt een cruiseterminal met daaraan elke dag andere enorme cruiseschepen. Vandaag ligt er een schip met op de boek een Nederlandse vlag. De Oosterdam is een schip van de Holland America Line en vaart vanuit Vancouver op en neer naar Alaska. Thuishaven Rotterdam ziet het schip zelden tot nooit.

Shoppen in Gastown

Na de lunch (inmiddels staat er ruim 15 kilometer op de stappenteller)  lopen we via de cruiseterminal naar Gastown. Een hippe wijk met veel oudbouw, in tegenstelling tot de rest van downtown waar vele verdiepingen glas de horizon bepaald. De winkelstraat in deze wijk trekt veel toeristen, getuige de souvenirshops. Via Chinatown bereiken we uiteindelijk weer ons hotel.

Met het bord op schoot

Nadat onze voeten zijn uitgerust (de teller staat op bijna 20 kilometer) eten we vlak om de hoek bij Boston Pizza, een Canadese keten van restaurants waar vooral TV schermen het interieur bepalen. Dat is overigens in vrijwel elk restaurant het geval, met name nu de Stanley Cup playoffs (ijshockey) gespeeld worden.

Italiaans ontbijten

De biologische klok schuift langzaam maar zeker op en we worden op de tweede dag iets later wakker dan  de dag ervoor. Om half 9 ontbijten we bij Sciue, een Italiaans tentje op aanraden van een hotelmedewerker. En een goeie tip, zo blijkt. Na het ontbijt maken we telefonisch een ophaalafspraak voor de camper de volgende dag. Om 12:30 uur kunnen we de camper ophalen, mooi vroeg in de middag.

Fietsen door Stanley Park

We lopen naar een fietsverhuur aan de andere kant van downtown en gaan vanmorgen Stanley Park verkennen. Het grootste en bekendste park van de 230 (!) parken en parkjes die de stad telt. In anderhalf uur fietsen we rond het park met zicht op de haven, de oceaan, de Lionsgate brug en… helaas weer niet de bergen. Het weer is ons nog altijd niet gegund om ver te kunnen kijken. Na twee en een half uur leveren we de fietsen (en verplichte helmen) weer in en gaan wat eten bij alweer een leuke bakkerij, Breka.

Winkels kijken aan Robson Street

De middag besteden we aan rondslenteren door de stad. We kijken in wat winkels maar kopen niet echt iets. De vermoeidheid hakt er in als we naar het hotel terug gaan aan het eind van de middag.

Eten bij Ricky’s

Op aanraden van dezelfde medewerker van het hotel schuiven we vroeg in de avond (we zijn de eerste dinergasten) aan tafel bij Ricky’s All Day Grill. Met een rack of ribs en een cheezy sandwich met tomatensoep sluiten we de dag af. Niet bijzonder, wel goed en goedkoop. We ontdekken aan tafel dat er om de hoek van ons hotel een enorme Mall zit, die net zijn deuren heeft gesloten als we het restaurant verlaten. Iets na 21:00 uur vallen we als een blok in slaap.

Veel en lekker ontbijten bij White Spot

Op onze laatste dag in de stad gaan we, al voor 8 uur, ontbijten bij White Spot. Een keten van family restaurants die aardig scoort op Yelp. En terecht, want de havermout met fruit en gebakken eieren op toast gaan er in als koek.

De rest van de ochtend besteden we aan het inpakken van de koffers en het typen van onder andere dit blogje. Om half twaalf worden we opgepikt met de taxi om onze camper op te halen. En dan begint het echte, echte avontuur.

2015

Het zal jullie niet verbazen dat we ook in 2015 al wat reizen in de planning hebben. Een kleine vooruitblik.

Groningen

Euh, Groningen? Ja, Groningen! In het voorjaar verhuizen we naar Groningen (stad). Na 6 (Jan) en 10 (Marcella) jaar in Leeuwarden te hebben gewoond is het tijd voor een volgende halte. Dus ’emigreren’ we naar de buurprovincie. Om in de sfeer te komen bestelden we alvast een Capitool reisgids bij reisboekhandel De Zwerver uit Groningen. 😉

Deze zomer zullen we dan ook vast wat uitstapjes maken in de voor ons nieuwe provincie. En in de weekenden uiteraard de gezelligheid van de stad.

Canada

C30Om bij te komen van de verhuisstress hebben we in mei en juni een roadtrip door het westen van Canada gepland. In een bescheiden camper (9 meter) trekken we drie weken lang door de prachtige natuur. Eerder plaatsten we al eens een preview van al dat moois.

Dublin

Nieuw binnen op de lijst is Dublin. Ik (Jan) scoorde kaartjes voor een concert van Damien Rice in de Ierse hoofdstad. In de zomer vliegen we daarom naar Dublin. Voor Marcella de eerste kennismaking met de stad. Ik vloog er eerder al eens naartoe voor een stedentrip inclusief concert van Bløf. Hoe we de trip gaan invullen is nog niet helemaal rond. Willen we alleen een stedentrip of plakken we er een rondje Ierland aan vast?

En verder?

Ideeën en wensen genoeg. Gaan we in het najaar voor een weekje nazomerzon in Zuid Europa? Sparen we het even op voor winterzon op het zuidelijk halfrond? Wordt het dit jaar dan eindelijk tijd voor Kerst en/of Oud en Nieuw in Londen?  We denken er nog even over na.

Voor nu een inspirerend en ontdekkingsvol 2015 gewenst!

Social voorpret

Wie op Facebook heeft opgelet heeft al wat meegekregen over onze vakantieplannen. Behalve de update van gisteravond (zie verderop in dit bericht), zijn Marcella en ik de laatste weken ook allemaal social media accounts gaan liken of volgen. Visit Canada, Canada National Parks en Destination British Columbia bijvoorbeeld. Met nog een kleine 200 dagen te gaan tot onze reis, komen er nog tal van posts, tweets en video’s voorbij ter inspiratie. Zoals deze!

Via onze Facebook

Nieuw Zeelandse beestjes

In museum Te Papa in Wellington kun je ze vrijwel allemaal zien. De diersoorten die in Nieuw Zeeland voorkomen zijn in een enorme ruimte in dit nationaal museum bij elkaar gestopt. Opgezet, dat dan wel. En veel van deze dieren zijn ook alleen maar in Nieuw Zeeland te bewonderen. Tijdens onze reis hebben we, behalve schapen, ook veel dieren gezien. Een greep uit onze ontmoetingen.

Kiwi

Naast het schaap, is het meest bekende Nieuw Zeelandse dier de Kiwi. De vogel, niet de vrucht die hier ook vandaan komt. Deze flinke kip is een vreemde vogel. Hij kan niet vliegen en laat zich alleen zien in het schemer of donker. Je komt hem dan ook meestal tegen in de koplampen van je auto. Wij hebben er slechts een gezien in het wild, denken we. Het rende in het schemer vlak voor onze auto langs en het had alles weg van een Kiwi. In het plaatsje Fransz Jozef, naast de gelijknamige gletsjer is behalve deze gletsjer ook een wildlifecenter waar je Rowi-kiwi’s kunt bekijken, de zeldzaamste van de Kiwi-soorten.

Weka

Weka

Een andere, totaal niet schuwe, vreemde vogel is de Weka. Deze vogel is zo brutaal dat hij gewoon op je af komt lopen. Qua formaat lijkt hij veel op de Kiwi, waardoor wij bij de eerste Weka ongeveer 15 minuten dachten een Kiwi te hebben gezien.

Kea

Kea

Over brutale vogels gesproken. De Kea is een flinke papegaai die zonder aarzelen de veters uit je schoenen pikt of eens flink aan de ruitenwisser van een geparkeerde auto gaat trekken. Toen we een stuk of 10 toeristen om onze huurauto heen zagen staan was het dan ook verstandig om even polshoogte te nemen. En ja hoor, een Kea was al lustig aan het knabbelen op onze ruitenwissers.

Jan van Genten

Jan van Genten

Bij Cape Kidnappers maakten we een tocht op een trekkerkar naar een enorme kolonie Jan van Genten. De Jan van Gent (Gannet) laat zich niet makkelijk wegjagen en zo sta je dan ook snel op slechts twee meter afstand van enkele duizenden broedende vogels. Een indrukwekkende belevenis, ook qua geur want je ruikt ook de vogelpoep van duizenden vogels.

Jan en Marcella bij Jan van Genten

 

Jan van Genten bij Napier, Nieuw-Zeeland

Pinguin

Blue Penguin, New Zealand

Een stuk schuwer beest is de pinguïn. Bij het zien van een mens blijft de pinguïn veilig in het water of op enorme afstand. In Nieuw Zeeland huizen twee soorten pinguïns. De Blue Penguin is ongeveer 30 cm hoog en weegt een kilo. Op het schiereiland bij Dunedin zagen we in de schemering van de nacht zo’n 40 van deze pinguïns het strand op schuifelen. Een magisch moment.

Zoekplaatje
Zoekplaatje

De Yellow Eyed penguin is minstens zo schuw en het spotten van deze soort is dan ook niet echt goed gelukt. We hebben er drie gezien, op flinke afstand. Het einde van het broedseizoen was rond de tijd dat wij er waren, dus de meeste pinguïns waren alweer op weg naar de zuidpool.

Orka

Op het noordelijkste puntje van Nieuw Zeeland ligt Cape Reinga. Op onze tweede volledige dag in Nieuw Zeeland zwom daar plots een paar orka’s voorbij, 100 meter voor de kust. Jaren terug zaten we daarvoor uren op de boot, voor de kust van Californië.

Orca

Hector dolfijn

De kleinste dolfijn ter wereld. Ongeveer 120 centimeter langs en alleen te vinden rondom Nieuw Zeeland. Wij zagen ze twee keer. In Milford Sound kwamen we ze per toeval tegen. Een klein clubje van ongeveer 5 dolfijnen kwam springend en spelend onze boot voorbij, op weg naar de Tasmaanse zee.

Op schiereiland Akaroa bij Christchurch maakten we een speciale dolfijnentocht. Ook daar spotten we enkele tientallen dolfijnen die soms wat dichter en soms wat verder van de boot af hun kunsten vertonen.

Zeehonden en zeeleeuwen

En last but not least zagen we op veel plekken zeehonden en zeeleeuwen. In het water, op het strand en op rotsen, overal in Nieuw Zeeland zijn wel zeehonden of zeeleeuwen te vinden. Jonge spelende zeehonden en ouwe chagrijnige zeeleeuwen, we zagen ze allemaal.

Zeeleeuw in Nieuw-Zeeland